söndag 28 oktober 2007

Syjunta!

Vi hade syjunta på fredag kväll. Tillbringade nästan 8 timmar i mitt kök och symaskinerna gick varma, hade knappt tid att gå på toa eller äta:)

Ändå så blev det inte vansinningt mycket sytt...för min egen del krånglade jag lite med overlocken... i alla fall hann jag sy en klänning med tillhörande dregelscarfs som min svägerska beställt till en liten nyfödd tjej! Stroleken är i 62/68 och mönstret har jag ritat själv med utgångspunkt från en av Elinas gamla klänningar. Tyget är samma som jag använt tidigare i en av Elinas klänningar, ett härligt tyg som en gång varit ett påslakan. Klänningen är helfodrad med vit lakansväv och har pärlemoknappar på axeln.



















Vi sydde också ihop tre filtar som kommer att gå till försäljning. Alla tre är gjorda av gammla härliga påslakan med fleece på ena sidan. Två av filtarna overlockade jag ihop, snyggt resultat och snabbt gick det! Den blåa filten fick jag däremot vändsy då jag inte har hunnit skaffa på mig så många olika färger på overlocktråd...kändes inte som att mörkbrun passade till det blå/gröna:) Dessa filtar är ju hur roliga som helst att göra, det lär nog bli några till:)


Nu känner jag mig så trött efter helgens kalasande ( lillebror har fyllt hela ett år!!!) så det blir inget sytt för mig ....men jag vet nog att hos grannen händer det grejjer, Ylva har nämligen införskaffat sig ett riktigt vrålåk:) Ska bli spännande att se och provköra hennes nya Pfaff!

/Lento

söndag 21 oktober 2007

Filtpremiär!
















Har fått en beställning av min kära svägerska på en gåva till en liten ofödd parvel! Tänkte att en filt kunde passa, men med tanke på att parveln kommer att befinna sig i Australien vid födelsen under början av 2008 så kan fleece bli en aning varmt:) Har använt mig av ett härligt fd påslakan med ett underbart vackert mönster a la 70-tal. Till baksida använde jag grön lakansväv och inuti ett tunt joggingtyg.

Filten/täcket sydde jag ihop med overlocken och tanken var att vändsy och sedan dekorera med en täcksöm.....och så försökte jag....men min ovana med den nya maskinen resulterade i ett antal sprättningar och svordomar...vilket ett tag senare ledde till att jag tog fram min vanlig maskin och kantade med vitt kantband:) Tycker att det blev väldigt bra ändå! Jag får nog träna lite mera med det nya vrålåket:)

Hoppas nu att beställaren blir nöjd, annars blir nog lille Valter väldigt glad över en sådan!

/Lento

lördag 20 oktober 2007

Det står still....

...i produktionen...men bara för att jag försöker få lite koll på hur min nya maskin fungerar! En fem-trådig overlockmaskin (med täcksöm) från Pfaff!!! Det finns en hel del att lära sig...pust! Men roligt är det:)

Återkommer när jag hunnit producera något!
/Lento

onsdag 17 oktober 2007

Byteshandeln klar!

Blev glatt överraskad när jag hämtade posten i dag, där fanns nämligen hoodien från Gekko! Den är ju jättefin! Ville såklart prova den genast på Valter, men det är ingen lätt sak....vilket man ser på bilden:) Nåja, den passade i alla fall, lite rymlig nu och sedan blir den nog super till våren! Tack Gekko för en rolig och givande byteshandel!


Barnen är sjuka så det har inte varit lätt att hinna sy...men jag har i alla fall hunnit färdigställa en klänning som jag sytt för ett tag sedan. Det visade sig att den var alldeles för liten i halsen, gick inte över huvudet på Elina...så jag fick klippa upp och göra en sprund. Kantade med kantband och nu så passar den:) Vet dock inte hur jag ska göra för att få till snygga avslut med kantband!!!! Hur gör ni andra? Jag har helt sonika klippt rakt av och sytt med en smal och tät sicksack över skarven...men jag tycker inte att det blir jätte snyggt... Några tips? Hur som helst tror jag att denna klänning åker i högen som ska till försäljning på en julmarknad i Övertorneå till 1:a advent! Elinas garderob väller över av alla kläder:)




Tyget kommer från en gammal kjol, skulle tippa 70-tal...någon som vet? Mönstret har Ylva gjort och storleken är ca 92-104!

/Lento

tisdag 16 oktober 2007

Overall nr 2

Jag var bara tvungen att sy ihop en till overall, trots att modellen fortfarande är lyckligt obeprövad. Den känns i allafall väldigt rymlig och när jag använde ett grövre yttertyg så tror jag att den även kan stå emot lite kyla!
Nr 2 vart lite bättre än prototypen. Ett helt klart roligt plagg att sy. Förhoppningsvis kan jag fota m en baby inuti, kanske redan nästa vecka.


Rymlig modell!!
Det hade nog varit snyggare m röd kardborre....
Ylva

overalldebut!!






Har funderat på att sy ngt mindre plagg, i morse satte jag igång. Det blev en blommig höst och våroverall m detaljer i orange. Stängningsanordningen blev av kardborre, men jag vet inte riktigt hur jag annars ska gå till väga. Ska köpa nytt fleecetyg och sy en likadan till veckan, dock ej samma yttertyg. Hoppas att min kompis Karin låter mig prova den på hennes lilla tjej. Overallen är i stl 62, men jag tippar på att den är närmare en 68.
Ylva

måndag 15 oktober 2007

kalasbyxa!

Blev jättenöjd över denna "kalasbyxa" i tre olika kulörer. Dessutom är den mjuk och skön för tjejerna att ha på sig. Vet inte vad tyget kallas......Det är iallafall stretchigt och lekvänligt.
Testade även att sy ett blöjfodral m bonusplats för ex en body. Tyget är superhärligt.


Ylva

Börjar snart att jobba...

...och då måste jag ju har en ny väska! Hittade detta tyg på scond hand i form av en gardinkappa. Mönstret har jag ritat själv inspirerad av Marimekkos väskor! Egentligen hade jag tänkt använda mellanlägg för att styva upp väskan, men i brist på det får man ta något annat. Hittade en bit markisväv somjag sydde fast med fodret och det blev faktiskt riktigt bra! Däremot har jag inte någon markisväv i axelsremmen för den hade jag redan sytt ihop då jag kom på idén...nästa gång får jag göra axelremmen styvare!

På insidan sydde jag en lite ficka med dragkejda för telefon och nycklar....borde nog ha gjort den större så att även börsen fått plats, det är lätt att vara efterklok:) Dessutom kanske det vore bra med en ficka utan dragkejda inne i väskan....det får nog också bli nästa gång! På utsidan sydde jag en stor ficka med kardborreknäppning,även där gjorde jag en lite miss, jag borde ha fodrat fickan! Nåja i det stora hela är jag mycket nöjd över min första väska i denna stil! Min mamma har pratat om att hon vill ha en typ Marimekkoväska, det kanske blir att sy en åt henne framöver!



/Lento

lördag 13 oktober 2007

Andra projektet blev bra.



Skulle egentligen sytt en overall, men det blev bara sk.t. Så det fick bli byxa och en klänning.


Det blommiga tyget hade jag endast en liten bit kvar av, perfekt "mudd".

Ylva

Retrobrallor!

Fick ett underbart tyg av min kära svärmor för ett bra tag sedan! Tyget föreställer John Blund och min sambo har haft det som överkast när han var liten. Har inte velat klippa i tyget av rädsla att jag ska klippa fel och tillslut inte kunna få till något fint av det:) Men nu är det gjort! Satte saxen i tyget förra veckan och nu i kväll har jag äntligen sytt färdigt Elinas superretrobrallor! Tycker själv att de blev häftiga och så originella, ingen annan på hennes dagis lär ha sådana byxor:)
Mönstret har jag ritat själv och de är i ca 98/104. Min dotter är rätt så smal och för det mesta så trillar byxorna av henne (att hon numera inte använder blöja gör ju inte saken bättre...) så detta mönster är speciellt framtaget för att hon ska kunna springa omkring och leka och inte ha hasande byxor jämt och ständigt:)

Har även klippt till en förklädesklänning i samma tyg och så blev det en liten bit kvar som jag ännu inte vet vad jag ska göra med....den som spar han har:) Håll utkik, framöver kommer mer John Blund!

Framsida

Baksida

/Lento

Tillbaka igen efter en hård arbetsvecka










Har inte haft tid att fota mina grejer....så här kommer ytterligare en lunta m kläder på mitt snygga golv (inte klinkel denna gång:)). Mjukisdressen är, som det kanske syns, sydda av ett barnpåslakan a la 90 tal. Den är inte snygg eller retro, men väldigt mjuk och skön. Mönstret tilltalar nog de mindre mer än oss vuxna:)
Dressen m moln gillar jag mer, den går att använda länge då man kan justera vidden genom skärpet i midjan. Dessutom viker man upp ärmarna efter behov.
Den lila dressen är av ngt stretchigt tyg och var tänkt att passa en baby stl 74..men jag använder ju inte mönster....därför vart det helt plötsligt en 80-86a.
Ska låna ngr tidningar ottobre av lento, kanske kan jag få till stl bättre nästa gång.

Är mkt avis på lento då hon ska få en overlock.....min symaskin låter värre än en skördetröska, och den är nog inte gjord för att sy mer än ngr gardinlängder per år:) Märket är YAMATA, köpt på halens av mina svärföräldrar, och jag är dem mkt tacksam, för utan denna maskin hade jag aldrig fått upp ögonen för att sy. Jag tror dock inte att den håller så länge till och enl en försäljare på en syaffär i luleå, så tar han inte in det märket då det är omöjligt att få reservdelar.
Håll till godo
Ylva

fredag 12 oktober 2007

Nu är Geckos jacka klar!

Har en byteshandel på gång med Gecko och nu har jag färdigställt jackan till Geckos guldklump! Har haft lite strul med mönstret, fick rita om det då jag inte kunde finna det i min, vad jag trodde, ordning och reda:) Kan bara inte förstå vart mönstren till de föregående jackorna har tagit vägen!!!!

Hoppas att Gecko nu blir nöjd och att den passar....det är ju alltid lite svårt med storlekarna då man gör mönstret själv!

/Lento

onsdag 10 oktober 2007

En sista minuten present!

Min kära vän Anna kommer och hälsar på mig i morgon med sin nyfödda lilla tjej L! Då vill jag ju så klart ge L en liten välkommen till världen present från P.lu.to, utöver de andra presenterna förstås!

Mönstret till denna "dregelklapp" hittade jag i en tidning jag lånat från biblo, Allt om handarbete. Den var superlätt att sy! Det blommiga tyget är ett återvunnet gammalt påslakan från 70-talet och på baksidan har jag använt vit fleece från en före detta filt. Jag gillar verkligen detta tyg, så tur att jag fick tag på ganska mycket! Fler saker lär det bli!

/Lento

Äntligen är det bestämt!

Jag ska bli med en overlockmaskin!!!! Jippie!

Har kollat runt lite på olika modeller och märken och kommit fram till att det blir en Coverstyle från Pfaff...http://www.pfaff.com/se/242.html ! Önskar bara att jag kunde få den på en gång och slippa vänta en vecka:)

Två mössor har det blivit!

Har inte hunnit sy så jättemycket nu men två mössor har jag hunnit med i alla fall! Hättan i brun manchester är i storlek 74/80 och är av samma typ som den blommiga jag gjort tidigare. Hade tänkt att Valter skulle få hättan, men han såg ut som en tjej i den...så "nä", det gick ej!

Eftersom det har börjat bli riktgit ruggigt här uppe i norrland så sydde jag en varm fleccemössa åt Valter i stället. Modellen är mycket bra, mössan sitter åt kring huvudet så att det inte blåser igenom:) Yttertyget är av brun fleece och fodret av beige fleece. Mönstret kommer från Ottobre och är i strolek 46, istället för tryckknappar valde jag att använda kardborreband. Dock blev det inte helt perfekt med kardborrebandet....måste dölja det bättre på nästa mössa!


















/Lento

måndag 8 oktober 2007

Hättapremiär!

Inspirerad av Florins underbara hättor ville jag också prova sy en hätta. Detta mönster består av enbart två delar med infodringar för att forma mössan. Denna var superlätt att sy, och fort gick det! Så otoligt roligt! Hittade mönstret i en bok jag lånat, tyvärr var den för liten för att kunna provas på min lillkille så jag fick använda en docka! Måste nog förstora mönstret så jag får till en hätta i större storlek...

Tyget är köpt på secondhand och fleecen kommer från en av mina före detta filtar:)


















Har även provat sy ett par supersnabba brallor åt lilleman. Mönstret består ävan här av endast två delar, tyvärr var jag lite snabb nät jag klippte ut delarna så jag missade sömsmånen...såegentligen skulle dem ha blivit något pösigare:) Nåja, V verkade nöjd i all fall!

Och så jobbar jag på Gekkos jacka.....ha tålamood!

/Lento

lördag 6 oktober 2007

Kan det inte finnas fler timmar på dygnet?






Hejsan!
Har under denna helg sytt ett par byxor och tre tunikor. Mest troligt (om de passar) skall de doneras till min kära syster...Eller rättare sagt hennes yngsta dotter. Fyndade rejält under fredagen då jag hann m tre second hand ställen. Handlade för 200 kr och fick en massa roliga tyger och även kantband!!!
Har erhållit lite konstruktiv kritik fr min kära syster angående val av plats för mina bilder av kläderna...Hon tyckte väl inte att de kommer till sin fulla rätt genom att placeras på ett blaskigt klinkelgolv:) Håller med henne till fullo, men då jag dessutom är en hiskeligt dålig fotograf så skall min kära vän Lento (jo, hon som hänger upp kläderna i träden och får jättesnygga bilder!!) hjälpa mig. Så inom sinom tid kanske även mina kläder kan få plats i trädkronorna.
Nåväl, måste sova så jag orkar upp på jobbet i morgon.
Hej svejs
Ylva

fredag 5 oktober 2007

Fleecetröja och väska!

Svärmor och svärfar var på besök över natten och svärmor passade på att beställa en väska. Tyvärr hann jag inte sy klart den innan de åkte, men här I får du se den!

Mönstet har jag själv ritat,inspirerad av en blöjförvaring jag sett på någon blogg, tyget är rester från det att jag sytt gardiner till vardagsrummet. Väskan är fodrad med ett grått grovt bomullstyg. Ångrar så här i efterhand att jag inte sydde en liten innerficka med dragkedja för nycklar och annat smått....det får bli nästa gång! Ska nog prova stryka på fliselin eller på något annat sätt strama upp den nästa gång! Aldrig blir man riktigt nöjd:) Hoppas i alla fall att svärmor blir nöjd!

Var på bibloteket med dottern för att hämta några böcker om sömnad. Till min stora glädje upptäckte jag att Ottobre Design fanns att låna från ett av bibloteken i kommunen! Får tidningarna på måndag och jag längtar verkligen, de verkar ha många bra grundmönster.

I alla fall så hittade jag mönster på en huvtröja i flecce som genast ville prova sy. Storleken är enligt boken 74/80, men det är mer en 74:a märkte jag när den var färdig:) Tröjan blev helt ok, men som vanligt kommer man på saker man borde gjort annorlunda när man sytt klart och utvärderat resultatet! Så näst gång blir det till att förstora mönstret, fodra huvan (om inte hela tröjan) samt lägga på en fick på magen!

Tröjan sydde jag av barnens fleccefilt...min sambo blev orolig när han såg mig slakta filten och sa "nu är det bäst jag jag håller i kallingarna"....detta säger ganska mycket om min jakt på tyger att använda för att sy något till barnen:) Återanvändning är så bra! Mudden är köpt på Ohlssons. Håll till godo!


/Lento